Consulting blogs om te volgen voor financiën

De meeste innovaties in management denken komen voort uit nieuwe manieren om de problemen en uitdagingen op te lossen die in het dagelijkse bedrijfsleven ontstaan. Zeker, academici kunnen de ideeën bundelen en er papers over publiceren. Maar als je diep genoeg kijkt, ontdek je meestal dat het één of meer buitenbeentje-managers waren die zo gefrustreerd waren over bestaande praktijken dat ze alles in de lucht gooiden en naar een betere manier zochten. Zo is activity based costing zeker ontstaan, toen accountants in productiebedrijven in Noord-Amerika de handdoek in de ring gooiden voor standaard costing. Het is ook de manier waarop Beyond Budgeting ontstond, toen leidinggevenden bij Svenska Handelsbanken zich afvroegen waarom bonussen werden uitgekeerd op basis van het halen van een vast budget in plaats van beter te presteren dan de concurrentie.

Consulting blogs om te volgen voor financiën

Gewoonlijk blijven de bedenkers van deze nirvana-momenten onbezongen helden, omdat ze weinig of geen interesse hebben om hun ideeën populair te maken. En waarom zouden ze ook, als ze een concurrentievoordeel opleveren? Maar er is een andere groep mensen die gespecialiseerd is in het oplossen van zakelijke problemen die wel een gevestigd belang hebben bij zelfpromotie-consultants. Veel van hun promotie in white papers en blogs is erop gericht ons ervan te overtuigen dat zij weten wat best-practice is en hoe het te implementeren. Dit maakt hen tot een waardevolle bron van inzichten. Verwacht echter niet te veel gedetailleerd praktisch advies, want ze moeten hun intellectuele eigendom beschermen zodat ze hun brood kunnen blijven verdienen.

Als je op zoek bent naar een regelmatige bron van zakelijke inzichten uit de consulting gemeenschap, begin dan met mijn lijst van vijf blogs van consultants die werken in finance en performance management waar ik steeds naar teruggrijp:

Bedford Consulting Director’s Blog heeft altijd goede content over planning en business intelligence en overnamebemiddeling . Met alle drie de directeuren die berichten schrijven, is er elke week een nieuw onderwerp – iets waar veel grotere organisaties vaak op stuklopen.

Opmaak kredietdossier en businessplan

Ook eenmanszaken hebben moeite om de inhoud fris te houden. Maar omdat Gary Cokins ‘semi-gepensioneerd’ is, lijkt hij tussen zijn consultancy-opdrachten door tijd te kunnen vinden om te schrijven over zijn specialisme kostenbeheer en andere aan accounting gerelateerde onderwerpen.

Aan de andere kant hebben de meeste van de wereldwijde consulting organisaties een overvloed aan blogs gesegmenteerd per onderwerp en per geografie. Maar te oordelen naar de hoeveelheid inhoud over elk onderwerp, durf ik te gokken dat de praktijkpartners niet allemaal hetzelfde enthousiasme delen voor bloggen. Ik duik er regelmatig in, maar ik neem PWC als voorbeeld van wat er beschikbaar is met zijn uitstekende dekking van financiën met blogs gewijd aan IFRS, Corporate Reporting, en Tax en Treasury.

Value coaching

Aan het andere uiterste lijkt Accenture het bloggen helemaal achterwege te hebben gelaten. Zij presenteren hun onderzoek en inzichten echter op een uitstekende manier.
Ten slotte kan ik McKinsey & Company Insights for Corporate Finance aanbevelen, ook al denkt u misschien dat het te veel gericht is op het C-niveau om van algemeen belang te zijn. De inhoud is eersteklas, zoals je van zo’n gerespecteerde organisatie mag verwachten.

Maar het is ook ongelooflijk praktisch en behandelt onderwerpen zoals cashplanning, CAPEX en budgettering die van belang zijn voor iedereen die in financiën werkt. Neem een kijkje.
Hoewel de meer formele inzichten van Accenture en McKinsey nog steeds een goed inzicht geven in de beste praktijken die zij hun klanten helpen toepassen, mis ik toch de directheid en informaliteit die bloggen met zich meebrengt en hoop ik dat het niet het brieven schrijven van het digitale tijdperk wordt.

Tot slot verontschuldig ik me bij iedereen die niet op de lijst staat. Door me te beperken tot vijf, heb ik geprobeerd mijn selectie te variëren om organisaties van elke omvang op te nemen. Maar er zijn er nog veel meer die het waard zijn om te bookmarken. Voel je vrij om je favorieten te delen in de commentaren.